Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Elnöki beszámoló a 2005. évről

2009.02.23

GyPE elnöki beszámoló a 2005. évről

 

Tisztelt vendégeink, tisztelt közgyűlés!

 

A polgárőr mozgalom talán legjelentősebb dátumához érkezett. Két héttel ezelőtt a Magyar Köztársaság országgyűlése megszavazta a polgárőrségről szóló törvényt. Nem is kaphatott volna szebb ajándékot az idén 15 éves Országos Polgárőr Szövetség, mint ezt a régen várt jogszabályt, mely egyben a szervezet legmagasabb szintű elismerését is jelenti. Elismerés ez a mintegy 74 ezer polgárőr számára is, akik a folyamatosan változó körülmények mellett évről-évre hatékonyabb munkát végeznek országszerte.

 

Idén a Gyömrői Polgárőr Egyesület is 15 éves lesz, ami egy önkéntességi alapon működő civil szervezetnél nem kis eredmény.

 

Bátran állíthatom, hogy tavalyi évünk az eddigi legmozgalmasabb volt. A napi, heti rutinmunka mellé mind több olyan feladat is társult, melyek igazán változatossá tették a szolgálatokat. Az új feladatok gyors helyzetfelismerést és reakciót követeltek polgárőreinktől. Ennek a kihívásnak, úgy gondolom, nagyobb részt sikerült is megfelelnünk.

 

A tavalyi év első rendhagyó eseménye a városunkat sújtó belvíz elleni küzdelem volt. A március közepi vészhelyzetet az illetékesek és az önkéntesek komoly összefogása gyűrte le. Egyesületünk tagjai a védekezés napjaiban a maximumot nyújtották, amiért a város vezetése ki is nyilvánította köszönetét.

Azután, ahogy megérkezett a jó idő, az „egyhangú” járőrszolgálatokat kiegészítették a legkülönfélébb rendezvények. A megszokott városi események 2005-ben még több érdeklődőt mozgattak meg, ami komolyabb erőfeszítést igényelt tőlünk is. A nagyobb események a következők voltak: Majális, Kihívás napja, Családi nap, Tour de Gyömrő, Rákóczi napok, augusztus 20, tövesmajori díjugrató verseny, Tó de Gyömrő, halottak napja, Mikulás járás, Mindenki karácsonya, éjféli mise. Mindezt kiegészítették az iskolai bálok, koncertek és egyéb kulturális rendezvények. Természetesen továbbra is jelen voltunk a labdarugó mérkőzéseken.

A júliustól új helyen működő piac szintén komoly feladatot jelentett egyesületünknek. A tavalyi év végéig a piackörnyéki gépjárműforgalom felügyeletét kellett a rendőrséggel és a városvédőkkel megoldanunk.

Mint az közismert, a Csokonai utcai iskola előtt jelenlétünk már évek óta folyamatos. Ennek a jól végzett munkának az őszi iskolakezdésre már híre ment. Augusztus végén megkeresett minket a II. Rákóczi Ferenc és a Fekete István iskola igazgatója is, hogy ezeknél az intézményeknél is segítsük a gyerekek reggeli közlekedését. Azóta a Csillag csomópontnál és Táncsics-Bajza sarkon is gyakorlatilag mindennapos szolgálatot látnak el a polgárőrök.

Továbbra is biztosítjuk a Posta kérésére a kiemelten veszélyeztetett időszakokban a hivatal környékét, ill. tagjaink szemmel tartják a környékükön dolgozó kézbesítőket. A már megszokott jó kapcsolatban állunk a Gyömrői Rendőrörssel, a felmerült kéréseknek egész évben eleget tudtunk tenni. Júniusban lakossági bejelentésre vonult ki az éppen szolgálatban lévő rendőr-polgárőr vegyes járőr a csemetekertbe, ahol egy illegális hulladékot lerakó fuvarost értek tetten. Az esetnél jó szolgálatot tett a 2004-ben beszerzett digitális fényképezőgépünk.

Októberben a Városüzemeltető Kht felkérésére Jurik Laci bácsi a járdaépítést biztosította és segítséget nyújtottunk egy piaci vásárlószámláláson is. Saját ötlettől vezérelve felmértük Gyömrő közlekedési jelzőtábláinak állapotát, és jelentést készítettünk a Kht-nek. Ezzel párhuzamosan megkezdtük velük egy együttműködési megállapodás kidolgozását is. Reményeim szerint a városban működő összes közszolgáltatóval megállapodásokat írunk alá a következő hónapokban.

 

Mindent összevetve 2005-ben 814 szolgálattal 2.579 órát teljesítettek a GyPE tagjai és tagjelöltjei. Itt mondanám el, hogy egyesületünk tagsága az elmúlt év folyamán kissé átrendeződött. Elbúcsúztunk azoktól, akik nem vették ki részüket a feladatokból, helyükre tetterős új tagok léptek. A jelenlegi tagságról és a jelöltekről is elmondhatom, hogy mind aktívan közreműködnek a polgárőrség munkájában. Természetesen a további tagtoborzásra mindig szükség van.

Tavalyi munkánkat jelentősen segítette az 1%-os adófelajánlás, az év végén a Belügyminisztériumtól nyert 150.000, - Ft-os támogatás, az önkormányzat és Posta támogatása, továbbá magánadományok. Itt szeretném külön is megköszönni Dr. Gál Zoltán képviselő úrnak, hogy már több mint egy éve szívén viseli egyesületünk munkáját, és minden téren komoly segítséget nyújt számunkra.

 

2005-ben tovább fejlesztettük felszerelésünket, mára minden polgárőrünknek van sárga mellénye, időközben beérkezett további 20 kabát, melyeknek már folyamatban van a kiosztása. Pakocs Gábor tagjelöltünknek köszönhetően végre üzemel az egyesület internetes oldala, a www.gyomroipolgaror.extra.hu címen vagyunk elérhetők.

 

Az idei évre is komoly terveink és feladataink vannak, remélem legalább egy részüket meg is tudjuk valósítani.

- Áprilisban egy nagyszabású takarítási akciót szervezünk, melyet környezetvédelmi évadnyitónak szánunk.

- Amennyiben a törvény lehetőséget biztosít a Polgárőrség számára a rendőrségi gépjármű körözési adatbázis használatára, be kívánjuk szerezni az ehhez szükséges számítógépes programot.

- Szeretnénk hatékony, kampányszerű akciókat végrehajtani a környék polgárőreivel közösen, ezáltal egy kistérségi összefogás feltételeit megteremteni.

- Végül talán a legnagyobb falat: meg szeretnénk tenni az első lépéseket egy városi önkéntes tűzoltóság létrehozása felé.

 

Tisztában vagyok vele, hogy ezekhez nagyon sok munkára és még több pénzre lesz szükségünk. Abban egészen biztos vagyok, hogy a munkát ez a csapat leteszi az asztalra, ahogy eddig mindig.

 

Köszönöm.