Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Elnöki beszámoló a 2006. évről

2009.02.23

GyPE elnöki beszámoló a 2006. évről

 

Tisztelt vendégeink, tisztelt közgyűlés!

 

A 2005-ös beszámolómat azzal zártam, hogy 2006-ban sok munka vár ránk. Most, hogy már mögöttünk van ez az év is, nyugodtan kijelenthetjük, hogy soha még ennyi munkája nem volt egyesületünknek. Abban is biztos voltam tavaly, hogy a tagság becsülettel el fogja végezni ezt a munkát. Nem akarok túlzásokba esni, de a végeredmény minden képzeletemet felülmúlta. Mikor évközben benne voltunk a sűrűjében senki sem számolta igazán, hogy mennyit is dolgoztunk. Azt azért lehetett sejteni, hogy sokat, hiszen szinte nem volt olyan nap, mikor városunk valamely pontján ne találkozhattunk volna szolgálatot teljesítő polgárőrrel. Mikor elkészítettem az éves összesítést, kiderült, hogy a Gyömrői Polgárőr Egyesület tagjai és jelöltjei 2006-ban 2.138 szolgálattal 6.790 órát teljesítettek (ez 2005-ben 2.579 óra volt), saját gépkocsikkal kb 15.000 km-t tettek meg. Itt kérnék meg mindenkit, aki gépkocsival megy ki szolgálatba, hogy a szolgálati jegyen vezesse a megtett km-eket, mert lehetőségeink szerint az idén már hozzájárulást fizet az egyesület. Ehhez pedig feltétlenül szükséges a pontos adatrögzítés.

Néhány szó a 2006-os év fontosabb feladatairól:

         Az önálló járőrözés 1.428 óra volt. Márciusban néhány napos sebességmérő akciót tartottunk Gyömrő főbb útjai mellett a solymári polgárőröktől kölcsönkapott mérő és kijelző berendezés segítségével. Polgárőreink több alkalommal segédkeztek az aszfaltozási és más munkák helyszínein a Városüzemeltető Kht felkérésére.

A szokásos temetői szolgálat tavaly 5 napig tartott.

Decemberben a Városháza előtt felállított karácsonyfa és a park nyugalmának őrzése valamint az éjféli mise jelentett komolyabb feladatot.

         Általános iskolák környéki gyalogátkelőhelyek biztosítása: 1.076 óra. Tavaly készült el a Csillag csomóponti körforgalom, ami komoly közlekedésbiztonsági lépés ebben a korábban meglehetősen veszélyes kereszteződésben. A közlekedési morálban, az autósok fejében azonban sok változás nem történt, továbbra is szükséges mindhárom iskolai helyszínen a polgárőrök jelenléte.

         Rendezvénybiztosítás: 1.045 óra. Ilyenek voltak a főzőverseny, majális, gyermeknap, a Tour de Gyömrő kerékpár verseny. Utóbbi lebonyolításban a péteri és maglódi, ill. a városvédő polgárőrök is segítségünkre voltak, amiért hálás köszönetünk. Ezen a napon egyesületünk 258 óra szolgálatot teljesített. További események voltak: az értelmi fogyatékosok 2. kerékpáros világbajnoksága, Rákóczi napok, az augusztusi rendezvények, artézi kút avatása Tó de Gyömrő, Mikulás járás, Mindenki karácsonya, továbbá számos koncert, kisebb rendezvény és sportesemény.

         Járőrözés a strand és a park területén: 921 óra. Ennek jelentős részét a nyári és téli forgalmas időszakok balesetmegelőzési és közbiztonsági szolgálatai adták.

         Piaci szolgálatok: 908 óra. Tavaly nyártól szombati bolhapiaccal egészült ki a kínálat. Továbbá az év folyamán többször tartottunk kiemelt piaci járőrözést, ilyen volt a teljes december hónap.

         Postával kapcsolatos szolgálatok 880 órát tettek ki március, november és december hónapokban, emellett természetesen a járőrözések során továbbra is kiemelt figyelmet fordítunk a postahivatalokra és környékükre. Sajnos időközben az egyiket bezárták.

         A Rendőrséggel közösen összesen 83 óra szolgálatot láttunk el, ennek jelentős részét Tanács József maglódi szolgálatai adták. Itt meg kell említenem, hogy a korábban felsorolt tevékenységek során ezer órás nagyságrendben voltak olyan szolgálatok, melyeket a rendőrséggel együttműködve és összehangolva végeztünk. Ide tartoznak azok a váratlan események is, melyeket a fenti számok nem tartalmaznak.

         A tavaszi sebességmérő akció egyik szolgálata során Pakocs Gábor egy kigyulladt házhoz riasztotta a tűzoltókat, majd a közben mozgósított polgárőrök a helyszín biztosítását látták el.

         A 2005-ösnél szerencsére kisebb belvíz is okozott munkát tagjainknak.        Szeptember 21-én este Jurik László autótolvajt ért tetten a vasútállomás mellett, akit átadott a kiérkező rendőröknek.

         Október 23-án járőreink a mendei úti vasúti átjárónál keletkezett elektromos tűzhöz riasztották a tűzoltókat és a rendőröket.

         Az eseményekből sajnos még Szilveszter napjára is jutott, mikor is hazai viszonylatban elég komoly földrengés rázta meg a környéket. A rendőrség felkérésére öt polgárőrünk két gépkocsival járta a város utcáit, és nyugtatták a lakosokat.

Az elvégzett munkáért szeretnék köszönetet mondani a tagságnak. De legalább ekkora köszönettel tartozunk polgárőreink családjának is, akik tavaly 6.790 órával kevesebbet lehettek együtt velük. Minden elvégzett szolgálat az ő áldozatuk is. Köszönjük a megértést, a türelmet és a biztos hátteret.

Örömmel tapasztalhattuk, hogy egyesületünk egyre ismertebb és elismertebb városunkban. Tavaly több felajánlást kaptunk. Először a Gyömrői Sport Egyesület tette lehetővé székházuk egyik helységének használatát melegedés céljára. Az elmaradt tél miatt még nem kellett élnünk a lehetőséggel, de a jövőben biztos hasznát vesszük. Viszonzásul járőrözéseink során a Sport Egyesület létesítményeire is kiemelt figyelmet fordítunk.

Kacziba Antal tábornok úr a Gróf Teleki utcában található házának melléképületét bocsátotta rendelkezésünkre, ahol folyamatban van a Bázis kialakítása. Nagyon köszönjük mindkét önzetlen segítséget, igyekszünk megszolgálni értük.

Anyagi támogatást nyújtott Gyömrő Város Önkormányzata, a Belügyminisztérium, a Magyar Posta, a Helló Gyömrő! Alapítvány, továbbá néhány magánszemély és jelentős összeg folyt be az 1%-os felajánlásokból. Mostantól támogatóink között üdvözölhetem a La Luna sörözőt is. Köszönjük.

Mindkét helyi rádióval gyümölcsöző kapcsolatot alakítottunk ki, így széles körben informálhatjuk a polgárokat munkánkról.

2006-ban sajnos nem sikerült megvalósítani környezetvédelmi elképzeléseinket. Ezt a hiányosságot szeretnénk idén pótolni. Első lépésként március 25-re közterület-takarítási akciót szervezünk. Találkozó a Csütörtöki piactéren, reggel 8 órakor. Segítséget és eszközöket a Kht-tól remélünk.

Idén várhatóan közös szolgálatokat kezdünk a közterület felügyelőkkel, ami tovább színesíti tevékenységünket.

A Helló Gyömrő! Alapítvány kezdeményezte a pozitív tapasztalatok alapján egy sebességmérő berendezés beszerzését, mivel egyesületünknek is régi célja teljesülne ezzel, csatlakozunk ehhez az összefogáshoz 100.000 Ft-tal. Reméljük a szükséges összeg minél előbb összejön.

Az ecseri kollégákkal még a tavaszra tervezünk egy autóvadász akciót, amit szeretnénk rendszeressé tenni. Ezzel kapcsolatban tervbe vettük egy rendszámfelismerő berendezés vásárlását.

Ahogy nézem, idén is lesz munkánk elég, melyet a legjobb tudásunk szerint igyekszünk elvégezni. Ehhez mindenkinek sok erőt és jó egészséget kívánok!